Triatech logo

IT-säkerheten viktig för Hembad

När Hembads systerbolag fick sitt datasystem hackat för några år sedan insåg Lars Johansson, distriktsansvarig i Borlänge, att det var dags att se över den egna datasäkerheten

Företaget som erbjuder totalentreprenad för badrumsrenoveringar arbetar efter ett unikt koncept med kalkyler som gör det enkelt att renovera badrum. Att få dessa stulna skulle vara förödande för företaget.

För den som drömmer om ett nytt badrum men ängslas över att få ihop logistiken kring leveranser och hantverkare och inte vill riskera att slutnotan innehåller otrevliga överraskningar, kan det vara en god idé att vända sig till företaget Hembad i Borlänge. För det är just totalentreprenad av badrumsrenovering som det lilla postorderföretaget som startade i Björbo 2006, arbetar med idag. Företagets idé är att kunden ska ha en kontaktperson, projektledaren, genom hela renoveringen. Projektledaren håller i alla trådar som materialbeställningar och logistik samt arbetsleder alla inblandade, vilket skapar en trygghet för kunden.

Lars Johansson

Företaget har nio anställa som täcker in hela Dalarna men planer på att utöka verksamheten finns, till att börja med i Gästrikland och Västmanland. En stor del av företagets framgångar ligger i den aktiva säljarkåren. -Vi jobbar med uppsökande verksamhet och dörrknackning vilket är väldigt effektivt, berättar Lars Johansson som också är butiksansvarig i Boidéhuset på Ritargatan i Borlänge. -Våra säljare ska i princip kunna sälja en nyckelfärdig badrumsrenovering på plats ute hos kund.

Detta ställer naturligtvis krav på det system man jobbar i. Hembad har själva utvecklat ett verktyg som innehåller allt från prislistor, order och materialbeställningar till tidsberäkningar för hantverkarna, arbetsorder och provisioner för säljarna. Vid kontrakterandet av ett renoveringsprojekt använder sig säljaren av en kalkyl som sedan projektledaren tar över och arbetar med tills projektet är klart –Det här systemet funkar bra för oss men växer vi kommer vi att behöva se över det, menar Lars.

Hembads helheltstänk är unikt i branschen men det gör dem också sårbara. Lars berättar om systerföretaget vars system blev ”hackat” och snart dök det upp en konkurrent vars prislista låg snäppet lägre men där till exempel beställningsdokumenten var identiska. –Till och med stavfelen hade de kopierat, säger Lars och skakar på huvudet. Händelsen gjorde att man snabbt bestämde sig för att öka säkerheten kring det egna systemet. Sedan tidigare hade man ett bra samarbete med IT-företaget TriaTech och man inledde nu en dialog kring hur man bäst skulle skydda företaget. Valet föll på Microsofts Azure Rights Management i molnet via deras Office 365-abonnemang. –Det har gjort att vi idag känner oss helt trygga, både med Azure och med TriaTech som leverantör, säger Lars. Vi har till och med anlitat ”testhackare” som inte lyckades ta sig in i systemet. Dessutom kan man spåra om någon försöker ta sig in i systemet utan behörighet.

Azure-Rights-Management-RMS

Men hot kommer inte alltid utifrån, menar Lars. –Det händer ju faktiskt att anställda kopierar företagskritisk information. Sådant har vi skyddat oss mot genom att alla de dokument, till exempel våra säljkalkyler, som tankas ner på enheter som lämnar huset blir otillgängliga efter sju dagar om man inte har bekräftat åtkomsten till dokumentet med en ny inloggning. Likaså går det inte att kopiera filer från systemet, berättar Lars.

Genom att installera Azure Rights Management har man alltså skyddat sig mot objudna inkräktare i det system som utgör hjärtat i Hembads verksamhet. Istället kan man ägna sig åt det som Hembad gör allra bäst, att förverkliga dalfolkets badrumsdrömmar.

Skriven av Martina Bergsten

Lämna dina uppgifter nedan för att bli kontaktad av TriaTech..

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ämne

Ditt meddelande

Skrivet av: Mika Toivanen